Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2012 14:29 - Криворазбраната „анталигенция”, или защо е ужасно трудно да осъзнаеш, че си тъп
Автор: beijaflor Категория: Тя и той   
Прочетен: 11529 Коментари: 30 Гласове:
29

Последна промяна: 21.08.2012 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сред периодичните ми неволни залитания в тъмните гори Тилилейски на „тоалетната психо(пато)логия” (същата онази, която кара Груйо да изразява креативната си индивидуалност като пише „ХУЙ” и „Минка е КУРВА!” по стените на кенефите), неведнъж съм се отплесвал, жестикулирайки бурно и бълвайки ентусиазъм на килограм, в опити да дефинирам т’ва мистериозно каж’годе - интелигентността.

Та, що е то интелигентен човек и „има ли той почва у нас”?
(И да, мнението ми може и да е крайно, но моля, да не ме замервате с третокласни определения  от рода на: „за всеки интелигентостта е нещо различно”.)

 
Някак си почти очарователно е, че при общото възприятие за „интелигентен”, две от рядко споменаваните качества на интелигентния човек (за разлика от безумните други определения, които съм срещал като: „да е прилично облечен”, „да не мирише на чесън или кисело зеле” и „да може да използва тирбушон”) са способността след минимално общуване да осъзнае, че е „битата карта” или казано с други думи, че е превъзхождан от човека отсреща, след което да приеме този факт без ненужни драми.

Като качества изглеждат елементарни, но повярвайте, далеч не са.

Всъщност изискват опит, практика, себепознаване и реалистичен подход към общуването, ерго – интелигентност.

И ето ви го "Параграф 22" - колкото по-интелигентен е индивида – толкова по–лесно и с помощта на по-малко знаци, той успява метафорично да завърти глава и да забележи безпогрешно тези, които го превъзхождат, проявявайки в резултат „интелигентно поведение”, което в болшинството от случаите се интерпретира грешно като „смотаност”.
И обратно – колкото по-ограничен е той (разбирай „тъп”), толкова по-вероятно е да го завариш гръмогласно да афишира качествата си, с патос, гордост и блясък в очите, абсолютно сляп за собствената си посредственост и последиците от нея, и смятайки възпитаното мълчание на останалите за необоримо доказателство за превъзходството си (за справка -  „Булгар, булгаар” и бомбата в басейна).

Излиза, че е само проява на излишен свръхоптимизъм да очакваме един откровено тъп човек сам да осъзнае нивото си, просто защото е той лимитиран от границите на тъпотата си.

 

Не вярвате ли?

Ами огледайте се. Тъпаци – бол!

 

Представете си следното:

 

Говорите си с първокласник, който с гордост и самоувереност ви демонстрира умения по събиране и изваждане.  Ясно е, че няма и грам съмнение, за това кой е по-вещ в математиката от двама ви. И  така, колко секунди ви трябваха, за да го  осъзнаете и да „прецените”  сладура като математик спрямо собствените ви умения?

Така, а сега завъртете гледната точка. Мислите ли, че той усеща превъзходството ви или че има какъвто и да е довод, с който да можете да му го докажете?

Спорили ли сте с 7 годишен всезнайко (и имайте предвид, че възрастта е само за илюстрация)? Ако не сте – препоръчвам ви го! Такъв спор е като минидисертация по темата, която чопля.

Аз лично още с умиление и смях си спомням моето преживяване, а в него АЗ бях сополивият всезнайко. Все още си спомням как научил се да пиша, чета и смятам, както и да забърсвам сам дупето си и да си вързвам връзките на обувките, аз бях убеден, че никой от възрастните не може да ме изненада с нищо и че разликата ми от възрастен  е само въпрос на ръст и лицево окосмяване!

Всичко това е абсолютно нормално като проява на развитието ни като индивиди, като начало на процеса на порастването.  ВСЕКИ, повтарям – ВСЕКИ човек, поне веднъж в живота си проявява удивителното интелектуално прозрение, че може би наистина той не е прав и колкото и да му се иска да е „най-най-най” за съжаление има „още много хляб да изяде”. Това става, когато рано или късно всеки от нас осъзнава, че в ролята си на „сополив всезнайко” е бил далееч-далеч от истината и че  усмивките на околните не са били от възхита пред неподражаемия му интелект, а от нещо съвсем различно.

Този момент и осъзнаването му е, може би, най-ясната граница, че сме „порастнали”.

Какво се случва по-нататък е далеч по-интересното.

За нещастие повечето от нас след това бързо забравят за това си прозрение и все по-рядко опитват да се замислят дали, все пак, не са отново в ситуацията на „дребен пикльо”, при общуването си с другите.

Бих отишъл още по-далеч, твърдейки че интелектът на човек е пропорционално свързан с честотата, с която той подлага на съмнение интелигентността си и превъзходството си пред останалите.
И за да не си мислите, че откривам колелото и топлата вода, смисълът на това, което се опитвам да вътворя в кохерентна реч е бил изложен още от Сократ и неговото: „Знам, че нищо не знам”. 

 
Истинският тъпчо от друга страна, ограничен от собственото си невежество (и тук не говоря само за знания, но също и за умения, възпитание и емоционално богатство на характера) и да иска не може да „види” превъзходството на другия, и е имунизиран срещу всякакви разумни доводи, които не попадат в сферата на собствената му ограничена перцепция.

Това е като да се опитваш да спреш слепец, тичащ към стена, само с довода, че я виждаш с не-слепите си очи. Резултатът е винаги неизменно: „К’ви очи бе, к’ви са тия глупости?”, последвано от тъпчо с разбит в стената нос.
Интересното е, обаче, че за истинският тъпчо, самото размазване също не е доказателство за ограничеността му, тъй като той е способен да ви даде милион други „анталигентни” обяснения за него.

 

Факт е, че човекът е гадно животно и е вродено слаб в умението си да види „другата гледна точка”, особено когато трябва да признае пред себе си, че е в грешка. Защото по природа сме егоцентрични създания (искаме или не) и общувайки сме основно заети с опити да си докажем, че сме по-добри от един от друг: „знам повече от него”, „по-красива съм от нея”, „циците ми са по-големи” или „имам повече пари”. В същността си това не са нищо друго освен компенсаторни реакции на реалността, към които егото ни инстинктивно ни тласка, за да не се наложи да се осъзнаем като „losers”. А истината е, че не може винаги да сме „winners” и просто трябва да се научим да живеем щастливо с този факт.  

 

И така, защо ги накаканизах всичките тези очевадности?

 

Ами ПЪРВО, защото явно НЕ СА очевадни и ВТОРО,  защото имат огромен ефект върху нещо, което пряко ме засяга, а именно - поведението на околните и комуникацията между нас. Честно казано писнало ми е да гледам постоянното „мерене на пишки” в ежедневието, което под формата на безумен маратон отнема много време и енергия, които от друга страна, могат да бъдат запълнени от къде по-приятни и задоволяващи действия като например секс, джакузи или защо не - секс В джакузи.

 

А аз обичам секса…

…и джакузито.

 





Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balkanec - Всеки си избира как да се самозалъгва
22.03.2012 16:03
У нас на днешно време работят цели институции, наречени претенциозно университети, които организирано залъгват поколения свои възпитаници, промиват ни мозъците и ни правят непригодни за живота.
Това обаче не става без наше съгласие и активно участие.
Който изгорял - изгорял.
цитирай
2. анонимен - Значи няма надежда?!Защото, до...
23.03.2012 00:56
Значи няма надежда?!Защото, докато умните се занимават със секс,глупавите се вихрят навън ,предполагам?Остава надеждата,че докато умните правят секс ще вземат и огромната отговорност и да се размножат:)Статистиката ,обаче сочи друго.Тогава?
цитирай
3. kite333 - Значи,ако се съмнявам във себе си (все си мисля,че нормално умните хора
23.03.2012 10:10
не може непрекъснато да НЕ се съмняват в това,което са)има надежда да не съм от тъпчовците.
Ако пък всички осъзнаем,че не може да бъдем добри във всичко,както и че не можем да умеем,разбираме и владеем всичко(неоспорим факт е това ,колкото и да е трудно да се признае) ще заживеем мирно и щастливо ?
Де да знам.....
цитирай
4. landing - beijaflor,
23.03.2012 13:20
отново си някак... загадъчен. Начи, в интерес на истината, 80% от хората не са твърде умни, нито твърде красиви и не страдат от това- и слава богу, иначе щеше да е ад. Интелекта е друга бира- простият, но що годе надарен с интелект, може например да не занимава околните с простотията си изобщо. И това ще е достатъчно. Но това е рядко срещано, обичайно простотията е шумна и иска да прикове погледите на околните, тя е демонстрационна и обича изявите. По силата на не знам кой закон, вредните шумове, натрапливото кресчендо и наглото размахване подсигуряват на сайбията си доста права и възможности, отвоювани от околните и ето така простотията накрая побеждава, може би защото по принцип няма какво да губи.

А интелигентен де да знам какво значи на днешно време. Да вика ало и да познава часовника? Да различава светофарите? Да решава интеграли? Или да е тарикат, хитрец, пробивен и настойчив? Според мен май да е тактичен е първото условие...

Я кажи, ти кога последно пълни джакузи с ароматни соли за някоя интелигентка :))))
цитирай
5. beijaflor - Вчера! :)
23.03.2012 14:58
цитирай
6. beijaflor - искам да изясня нещо:
23.03.2012 15:08
това, което пишеш тук: "80% от хората не са твърде умни, нито твърде красиви и не страдат от това" е вярно, но аз и не съм искал да кажа друго.
Просто, за да не са нещастни вместо: "леле колко съм зле по химия в сравнение с нея" бива заменено с: "за къф ми е тая тъпа химия, ский циците ми колко са по-готини от нейните". Т'ва ми беше мислата :)

Като разбира се думите "химия" и "цици" в горните редове са свободонозаменяеми с всяко едно качество, умение и т.н.
Спирам, 'щото съм убеден, че отдавна ти е ясно ;).

Особено след като с последното си изречение за тактичността, убедително ме подкрепи! :))
цитирай
7. eksplozia - beijaflor
24.03.2012 09:19
Всичко трябва да бъде максимално просто, но не повече! Ххахахаахах недей да смяташ, че това е моя мисъл, тя е толкова велика, че не мога аз да я родя тъй като 360 дни в годината съм тъпичка, останалите 5 не много умна, но пък във високосна година имам бонус:))))))))) Цитата е на Алберт Айнщайн!:)))))))
цитирай
8. анонимен - Здравей! Ти си авторът на статията, нали?
24.03.2012 09:51
Поздрави!
цитирай
9. zlokuche - Попадение в десятката. Лошото е, че ...
24.03.2012 22:37
Попадение в десятката. Лошото е, че точно "ентелегентите", към които е насочено, няма да го разберат. Не могат.
цитирай
10. beijaflor - Благодаря за коментарите!
26.03.2012 13:43
@eksplozia - не разбрах нещо...

@katana - за добро или лошо е моя, да.
цитирай
11. helloworld - beijaflor
28.03.2012 19:08
влизам тук, излизам, после пак влизам... викам си да почна да обяснявам, ама такъв пролетен мързел ме е хванал, най-накрая реших - с теб ще пием по една, две бири и ще си обясняваме:)))))
цитирай
12. beijaflor - Идеално!
29.03.2012 13:46
Най-накрая конструктивно предложение ! :)
цитирай
13. babaelenica - Много добре написано, но несмилаемо за голяма част от Ентелегентите :)))
29.03.2012 18:00
Позволявам си да включа линк към размислите ти в следващата ми статия, която ще стартира след час. Само дето аз ще се изразя директно, дано бъда правилно разбрана.
:))
цитирай
14. syrmaepon - едва ли "меренето" ще спре
30.03.2012 10:38
и след дълго физическо упражнение в джакузито ))) защото мозъка все пак прещраква и се сеща отново ,че не всичко е секс ....... и "меренето" започва пак ))))))
цитирай
15. ran - интелигентност и превъзходство ?!
30.03.2012 14:03
изглеждат ми несъвместими и минусът ми дойде някак отвътре :)
Превъзходството като ценностна характеристика не съществува. Може би и с интелигентността е така.
Бих дал (с извинение!) съвет на интелигентните:
Мера според мера!
или, почти същото:
Каквото повикало - такова се обадило!
цитирай
16. анонимен - Това добре
30.03.2012 14:55
Все пак, върни се към постинга и го редактирай. Много е дразнещо, когато смяташ, че си достигнал някакво ниво, а не успяваш да се справиш с елементарни граматически правила. /Специално тези се учат в четвърти клас/. Не говоря за "нарочната" грешка.
цитирай
17. beijaflor - анонимен - благодаря за критиката
30.03.2012 18:08
Знам, че имам т. нар. "балистичен" подход към запетайките и че съм далеч от перфектен в стила си, затова ще се радвам ако някой се заеме с ролята на редактор и ми помогне да поправя текста (и всички останали).
Мерси!
цитирай
18. helloworld - "балистичен"
02.04.2012 23:11
кой калибър си?:))))))))
цитирай
19. анонимен - Хехе
03.04.2012 18:27
ама че въпроси...ногу мъ е срам :Р
цитирай
20. eksplozia - къде ?
04.04.2012 20:55
beijaflor написа:
Най-накрая конструктивно предложение ! :)


при мене или при тебе?:)))))
цитирай
21. beijaflor - Така и не се появи редактор.
05.04.2012 11:09
Което е жалко, защото наистина би било добре ако анонимният ми бе казал какво и къде да поправя (на ЛС или с коментар).
Както съм казвал и преди, готов съм да приема съвет от всеки.
За съжаление, така без допълнителната помощ от него/нея, анонимният коментар остава просто едно по-интелигентно мерене на пишки, за каквито споменавам в текста.
Желание да си "отгоре".
Нещо в стил: "ОК си, ама на мен пък граматиката ми е по-добра".

И само за уточнение - целта на текста не е да покаже, че смятам, че съм "достигнал някакво ниво" и че всичко ми е ясно.
Да, интелигентен съм именно защото знам, че имам много неща да науча (граматика определено) и мога лесно да разпозная хората, които са по-добри от мен, отдавайки им заслужено уважение (пак референция към текста).

@ran
Мисля, че не си ме разбрал.
Смятам, че това за което говориш е "интелигентно поведение", при което липсва парадиране с превъзходство. Иначе не мога да разбера как ако някой е наистина интелигентен и осъзнат за собствените си възможности, не би могъл да различи онези, които са по-добри от него.
За това превъзходство става дума, а не за извисяване на собственото ти такова пред останалите, защото се считаш за "интелигентен".

Благодаря, все пак за мнението ти. Особено уважавам хора, които обосновано споделят отрицателните си мнения!

Поздрави на всички!
цитирай
22. beijaflor - както писах по-горе:
05.04.2012 11:11
eksplozia написа:
beijaflor написа:
Най-накрая конструктивно предложение ! :)


при мене или при тебе?:)))))


Олелей... ногу повичи мъ е срам, ся... :):)
цитирай
23. анонимен - Не се коси за запетайките! Принципът за отношението към тях е принципът на Мечо Пух
05.04.2012 11:55
Колкото повече, толкова повече. :-))))))))))
Има един блогър, който е титаничен враг на препинателните знаци. Пантелеев.
цитирай
24. eksplozia - от какво?........
05.04.2012 11:58
beijaflor написа:
eksplozia написа:
beijaflor написа:
Най-накрая конструктивно предложение ! :)


при мене или при тебе?:)))))


Олелей... ногу повичи мъ е срам, ся... :):)



да си признаеш, че не пиеш бира ли?.......:))))))))))
цитирай
25. beijaflor - Бирата не ми е любима...
05.04.2012 12:24
... вярно е. Но не отказвам хубаво вино или малцово уиски :)
цитирай
26. анонимен - Внимавай да не те нападнат опред...
05.04.2012 12:29
Внимавай да не те нападнат определени видове животни.
Изпълзяли са и оставят гадна слуз.
цитирай
27. helloworld - beijaflor
05.04.2012 15:26
е това ме съгласи веднага - уискито за започване , а след това една дълга, спокойна и леко замайваща вечер с една две бутилки качествено червено с много сирена , но няма да си говорим за простаците нали?:))))))))) не обичам да си хабя слюнката за тях - тя ми е по ценна:)))))))
цитирай
28. totenlicht - добре де, ми ако хората нямат джа...
16.04.2012 18:51
добре де, ми ако хората нямат джакузи? илинямат кой да им пусне? за някои хора мернето на пишки е единствената алтернатива :))
цитирай
29. анонимен - Добро!
25.04.2012 14:30
Добро!
цитирай
30. beijaflor - Ето и научно обяснение :)
21.09.2012 17:55
"Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments." [Published in the Journal of Personality and Social Psychology, vol. 77, no. 6, December 1999, pp. 1121-34.]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: beijaflor
Категория: Тя и той
Прочетен: 192270
Постинги: 46
Коментари: 277
Гласове: 590
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031